icon facebook  icon twitter  icon google

Če ste se spraševali, kaj se zgodi z arheološkim najdiščem, ko je to izkopano, je ena od možnosti njegova preureditev v arheološki park na prostem.

Gre za vse pogosteje uporabljen način predstavljanja in promocije arheološke dediščine v Evropi. Arheološki park je kulturno-turistični produkt, ki v današnjem hitrem življenjskem tempu družinam ob koncih tedna ponuja dobro alternativo izletom v nakupovalne centre. Ne nudi le izobraževanja pač pa je to predvsem doživljajski park, ki v svoje razvedrilne vsebine vključuje celo družino. Ljudje se lahko sprostijo, uživajo, družijo, spoznavajo in vživijo v preteklost, predvsem pa si lahko vzamejo čas za družino. V nekaterih arheoloških parkih se lahko poskusijo v eksperimentalni arheologiji ali celo sodelujejo pri arheoloških izkopavanjih. Bogato arheološko najdišče in dobra zgodba sta temeljna aduta arheološkega parka, ki ju dopolnjuje dobra turistična ponudba ter spremljevalni programi in delavnice.

Novemu toku arheološke promocije in predstavitve se v zadnjih letih pridružuje tudi Slovenija. Leta 2010 so se poleg šestih projektnih partnerjev v Italiji v mednarodni strateški projekt PArSJAd (Arheološki parki severnega Jadrana, sofinanciran v okviru programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007−2013 iz sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev) vključili tudi trije slovenski partnerji: Univerza na Primorskem – Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Narodni muzej Slovenije. Z zaključkom projekta konec leta 2013 je Slovenija pridobila kar tri nove sodobne arheološke parke (AP): AP Mošnje, AP Hrušica in AP Simonov zaliv, ki ponujajo zanimive vsebine, uspešno vključene v že obstoječo turistično ponudbo. Poleg tega so novost tudi upravljalski in konservatorski načrti parkov, ki zagotavljajo primerno zaščito kulturne dediščine ter skrbno načrtovano dolgotrajno upravljanje. V okviru projekta je izšlo tudi 6 publikacij, med drugim so predstavljeni rimski mozaiki na severnem Jadranu in rimska vila v Simonovem zalivu.

Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije sta v Simonovem zalivu v Izoli ob rtiču Korbat uredil arheološki park z ostanki obmorske rimske vile z gospodarskim poslopjem in velikim pristaniščem, ki skupaj predstavljata eno največjih posestev v tem delu Istre. Prostori vile so tlakovani s črno-belimi mozaiki neprecenljive vrednosti. Del le-teh je bil restavriran in s tem rešen pred zanesljivim propadom. V okviru arheološkega parka so delno obnovljeni in predstavljeni tudi zidovi bivalnega dela vile. Narejen je bil 3R model tega dela vile. Ob kulturnih priložnostih v svojem programu v sodelovanju z različnimi institucijami nudi delavnice, kot so prikaz rimskih obrti, izdelava mozaikov, nakita in obdelava kamna, degustacijo rimske kuhinje, pa tudi otroške delavnice z rimskimi igrami. Za skupine so po predhodni najavi organizirana vodstva, v poletnem času pa je park odprt za individualen obisk.

Narodni muzej Slovenije in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije sta uredila AP Hrušica pri Podkraju, kjer lahko izberete ogled parka znotraj ostankov rimske trdnjave ali pa se podate po dveh različicah arheološke poti ob rimskih zapornih zidovih, ki se raztezajo preko doline pod trdnjavo. Po vseh poteh vas vodijo izvirne in zabavne interpretativne table z didaktičnimi vsebinami, ki obiskovalca aktivno vključijo v vodenje. Znotraj trdnjave je urejen tudi manjši muzej, kjer so na ogled arheološke najdbe, informativni kiosk pa vam nudi dodatne digitalne vsebine, med katerimi izstopa 3R rekonstrukcija nekoč mogočne rimske trdnjave. Že pred odhodom od doma ali pa šele v muzeju si lahko avdio vodnike v treh jezikih (slovenski, angleški, italijanski) in druge digitalne vsebine naložite na svoje pametne telefone, ki vas nato vodijo po parku. Lokacijo odlikuje tudi odmaknjena, mirna lokacija v naravi v objemu hrušiških gozdov, ki nudi tako sprostitev na svežem zraku kot predstavitev rimske trdnjave, del mogočnega antičnega zapornega sistema, ki se je v pozni antiki raztezal vse od Reke na Hrvaškem do Cerkljanskega hribovja pod Julijskimi Alpami in predstavlja verjetno največji gradbeni podvig v rimski dobi na ozemlju današnje Slovenije. Arheološki park lahko obiščete kadarkoli, muzej pa je odprt glede na delavnik gostilne Stara Pošta.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je uredil arheološko pot Mošnje, kjer se lahko sprehodimo od središča idilične gorenjske vasice Mošnje do ostankov nekoč bogate podeželske rimske vile. Sodeč po arheoloških raziskavah je bila v uporabi kar 400 let, in sicer od 1. do 4. Stoletja. Med drugim je imela talno gretje, kopališče in bogate slikarije z mozaikom. K njenemu višjemu statusu je gotovo pripomogla bližina rimske ceste, odkrita le nekaj metrov zahodno. Del vile je bil obnovljen, zaščiten in predstavljen v okviru arheološkega parka. Prav tako so postavljene klopi in informativne table, ki vas na zabaven in poučen način vodijo po parku. Ogled je možen po predhodni najavi v Turističnem društvu Mošnje.

Avtor: Jure Kusetič

Galerija slik

mt_gallery:Projekt PArSJAd

Prijava na e-novice


E-mail:

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.