icon facebook  icon twitter  icon google

Arheologija - Dragoceno pričevanje 131 let starih rokopisov. Situla je bila najdragocenejši pridatek v grobu mladega bojevnika.

Od leta 1883 je znano, da je kmečki fant s Klenika pri Vačah Janez Grilc poleg vaške situle našel odlomek spiralne votle zapestnice. Glede na grobove z Magdalenske gore, iz Dolenjskih Toplic in iz Novega mesta, ki so vsebovali sorodne situle, bi v primeru, da je situla pripadala moškemu, pričakovali še orožje, v primeru, da je pripadala ženski, pa več nakita. Edina razumna razlaga odsotnosti drugih pridatkov je, da je Grilc našel ostanek pridatkov groba z vaško situlo. Potrjujejo jo neobjavljeni rokopisi iz leta 1882, shranjeni v Prazgodovinskem oddelku Naravoslovnega muzeja na Dunaju, ki pričajo, da je situla ležala v grobu mladega bojevnika, ki je bil izkopan 11. avgusta 1881 in je imel poleg nje in votle zapestnice še dvogrebenasto čelado, sulični osti s fasetiranim tulom, tulasto sekiro, neokrašeno pravokotno pasno spono, vretence in okrašen votel koščen valj. Prva javna predstavitev tega odkritja našega kolega Dragana Božiča, do katerega je prišlo že konec avgusta lanskega leta, je njegov članek, ki je izšel danes, 19. septembra 2013, v prilogi Znanost časnika Delo.

Pismo učitelja Franceta Perucija kustosu Dragotinu Dežmanu z dne 28. 3. 1882.

 

pridatki
Pridatki groba z vaško situlo. Orožje, pasno spono in koščeni valj, ki jih hrani Naravoslovni muzej na Dunaju, so izkopali 11. avgusta 1881, odlomek zapestnice in situlo, ki ju ima Narodni muzej Slovenije v Ljubljani, pa je našel najverjetneje marca 1882 Janez Grilc. Risba zapestnice: Ida Murgelj; posnetek situle: Tomaž Lauko.

 

lobanja
Lobanja mladega moškega, ki so mu v grob položili vaško situlo, je bila trikrat inventarizirana. Zadnja inv. št. je 5050.

 

grobisca

Načrt, ki ga je objavil Hochstetter v razpravi iz leta 1883, prikazuje del halštatskih grobišč pri Vačah. Št. 1 označuje ledino Laz, kamor je kustos Dežman v svojem Vodniku po Kranjskem deželnem muzeju iz leta 1888 zmotno postavil najdišče vaške situle; št. 2 označuje ledino Nad lazom, ki se kot njeno najdišče pojavlja v literaturi od leta 1981 dalje; št. 3 pa označuje Ronkarjeve drage, kjer je v resnici ležal grob vojščaka z dvogrebenasto čelado in vaško situlo.

 

peruci dezmanu

Pismo učitelja Franceta Perucija kustosu Dragotinu Dežmanu z dne 28. marca 1882 hrani knjižnica Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani.

 

inventarna knjiga

Fotografija strani v eni od inventarnih knjig Prazgodovinskega oddelka Naravoslovnega muzeja na Dunaju, na kateri je spodaj zapisano, da je vaška situla pripadala okostju vojščaka, ki je nosil dvogrebenasto čelado.

Prijava na e-novice


E-mail:

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.