icon facebook  icon twitter  icon google

Na preoranih poljih v okolici angleškega Cambridgeshira je bil odkrit dobro ohranjen in zelo velik, 732 gramov težak zlat torkves.


The Guardian, Peterborough Telegraph in drugi angleški mediji poročajo o izjemno zanimivem, več kot 3000 let starem torkvesu, ki ga je pred kratkim s pomočjo detektorja kovin našel neimenovani najditelj na območju, ki je od dobro raziskane prazgodovinske naselbine Must farm oddaljeno le dobrih 80 km.

Natančno izdelan tokrves je datiran med leti 1300 in 1100 pr. n. št. ter predstavlja izjemno zanimivo in eno najlepših tovrstnih najdb v preteklih sto letih, tako na področju vzhodne Anglije kot na širšem območju Združenega kraljestva. Torkvesi so sicer namenjeni nošenju okoli vratu, za večje pa se predvideva, da so bili nošeni okrog pasu.

Kustos za evropsko bronasto dobo v British Museum-u Neil Wilkin razmišlja, da ga je preko debelih zimskih oblačil nosil kateri od članov bronastodobne skupnosti. Upoštevajoč dolžino novoodkritega torkvesa, predmet je namreč daljši od dolžine današnjega moškega XL pasu, gre lahko tudi za predmet, ki ga je kot varovanje oz. za zaščito še nerojenega otroka nosila visoko noseča pripadnica skupnosti., morda pa so ga med žrtvovanjem nadeli daritveni živali.

Prijava na e-novice


E-mail:

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.