icon facebook  icon twitter  icon google

Na Škotskem pokopani poglavar Vikingov bi lahko bila ženska… in druge skrivnosti pokopa v ladji.Pokop Vikinga, Up Helly Aa Viking festival, Lerwick, Šetlandski otoki. Foto_Jane Barlow_PA Wire.

Bogata popotnica predmetov v pokopu v čolnu pred več kot tisoč leti razkriva, da na polotoku Ardnamurchan na Škotskem v onostranstvo morda ni pospremila Vikinškega poglavarja ampak bojevnico. Bogat in prvi nedotaknjen vikinški pokop v ladji oz. manjši čoln z vesli na celinskem delu Velike Britanije, dve leti po odkritju še vedno vznemirja raziskovalce.Rentgenski posnetek meča, odkritega med izkopavanji v Ardnamurchanu. By Pieta Greaves, AOC Archaeology [CC BY 3.0],
via Wikimedia Commons

Analize izotopov dveh zob, edinih osteoloških ostankov v tem grobu, so pokazali, da je ta oseba morda odrasla v obmorski vasi na Norveškem. Razkrili so tudi, da je v otroštvu za eno leto spremenila prehrano iz prevladujoče mesne v izrazito ribjo, kar je bila v tem obdobju nenavadna sprememba v prehranjevanju.Ardnamurchan, Škotska.Neil Aitkenhead [CC BY-SA 3.0],
via Wikimedia Commons.

Raziskovalci so, glede na ohranjeno pridano številno orožje in druge predmete, kot so srp, zajemalka in del pivskega roga sklepali na pomembno vlogo pokopanega bojevnika oz. tega moškega v družbi.

Dr. Oliver Harris iz Univerze Leicester in eden od vodij projekta Ardnamurchan Transitions Project (ATP) je v prispevku za revijo Antiquity in časopis The Herald razmišljal:

"Zobje sami po sebi sploh ne razkrijejo spola osebe. Zato v tem trenutku opazujemo predmete. Začetna pozornost je nedvomno osredotočena na meč, sekiro in tovrstne predmete, ki nam kažejo na bojevnika in potencialno moškega." 

"Več vikinških pokopov z meči je moških kot ženskih – če bi se želeli iti statistično igrico, bi menili, da je pokopani najverjetneje moški. Morda pa bi se odločili pogledati še druge pridatke, kot so zajemalka in ponev ali srp, ki ne dajejo nujno takšnega sporočila." 

"Ne vemo zagotovo. Zelo verjetno gre za moškega, ampak arheologi so bili v preteklosti večkrat zelo hitri pri določanju spola glede na grobne pridatke." 

Harris je še dodal, da so bile vikinške ženske zelo bojevite, vendar morda ne do te mere, kot to včasih opazimo v modernih TV serijah.

Več o tem

Vir

Prijava na e-novice


E-mail:

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.