icon facebook  icon twitter  icon google

Na severu Kitajske so odkrili grobnico generala in njegove žene, ki sta bila pred skoraj 1500 leti pokopana skupaj z desetinami keramičnih figurin.

V grobnici na Kitajskem je bil pokopan general s princeso in 105 pridatki, večinoma keramičnimi figurinami. Foto: Chinese Cultural Relics.
Arheologi so v provinci Shanxi na severu Kitajske odkrili grobnico, zapečateno pred skoraj 1500 leti. Napis na peščenjaku je razkril, da sta bila na dvajseti dan druge lune, v tretjem letu obdobja Heqid oz. 18. marca leta 564, skupaj pokopana general Zhao Xin in njegova žena, princesa Neé Liu.

Tisoč mož je izgubilo svojo dušo; odstranil je barbare Yi in iztrebil sovražnika in ljudstvo se je zgrinjalo k njemu, je v prevodu napisa opisano njegovo življenje. Z lepimi besedami niso skoparili tudi pri ženi. Po naravi je bila skromna in ponižna, in iskrenost ter pobožna nega so bile njene korenine. Njena prilagodljiva narava je bila jasna, njeno vedenje spoštljivo in čisto.

Čeprav je Zhao Xin umrl med poveljevanjem in v starosti 67 let, pa zapis ne razkrije, čemu sta bila pokopana skupaj ali zakaj ju je v grob pospremilo tako veliko število keramičnih figurin. Na slednjih, ki med drugim predstavljajo bojevnike, kamele, volovske vprege in bobnarje, so še ohranjene sledi barv.

Grobne pridatke v tej grobnici sestavlja vse skupaj 105 predmetov, večinoma so keramične figurine, med katerimi največje merijo tudi 56 cm, so za kitajsko revijo Wenwu in v reviji Chinese Cultural Relics povedali arheologi, ki so poleg omenjene grobnice na tem mestu odkrili še 68 drugih. Podrobne osteološke analize še niso bile objavljene.


Keramična figurina iz grobnice, na kateri so po skoraj 1500 letih še vedno vidne žive barve. Foto: Chinese Cultural Relics.

Prijava na e-novice


E-mail:

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.