icon facebook  icon twitter  icon google

Španski arheologi so ob vhodu v grobnico na nekropoli Dra Abul el-Naga v Egiptu prvič izkopali in raziskali pogrebni vrt star 4000 let. Gre za izjemno odkritje, saj so bili do sedaj za takšne vrtove na razpolago samo slikovni viri.

egipt 1

Izjemno odkritje ostankov pogrebnega vrta. © CSIC Communications

 

Luksor, Egipt ̶ Po 16 letih raziskav je španskim arheologom v sklopu projekta Djehuty, ki ga vodi José Manuel Galán iz Španskega državnega raziskovalnega sveta iz Madrida (Consejo Superior de Investigaciones Cientificas – CSIC), uspelo odkriti pogrebni vrt. Do tega izjemnega odkritja so se pod pokroviteljstvom družb Técnicas Reunidas in Indra dokopali na nekropoli Dra Abul el-Naga v Luksorju.

egipt 2

Pogrebni vrt © CSIC Communications

 

Na odprtem dvorišču v skalo vsekane grobnice iz obdobja Srednjega kraljestva (12. dinastija oz. 2000 let pr. n. št.), so raziskali ostanke pogrebnega vrta. Za takšne vrtove so bile do sedaj znane le hieroglifne upodobitve na stenah. Vrt, velikosti 3 × 2 m, je dvignjen in razdeljen v mrežo manjših, 30 cm2 velikih polj, ta pa so razvrščena po pet ali sedem polj v vrsto.

 

egipt 3

Ostanki daritve. © CSIC Communications

 

Strokovnjaki predlagajo, da so bile na manjših poljih posajene različne rastline in cvetlice. Na osrednja dva, dodatno vzdignjena dela so bili najverjetneje posajeni grmički ali morda manjša drevesa. V enem kotu so raziskovalci odkrili še vedno pokončen grmiček tamariše, ohranjen s koreninami in 30 cm dolgim deblom. Poleg je bila položena manjša posodica, v kateri so bili ohranjeni ostanki datljev in drugo sadje, ki je bilo modra darovano na tem mestu.

 

egipt 4

Upodobitev vrta na steni grobnice. © CSIC Communications

 

Zavedali smo se, da je velika verjetnost, da ti vrtovi obstajajo, saj se pojavljajo na slikarijah tako na vhodih v grobnice kot na stenah grobnic, kjer so Egipčani upodobili, kako bi si želeli, da bi njihovi pogrebi potekali ... To je prvič, da je fizični vrt kadarkoli odkrit in je tako prvikrat, da lahko arheologija potrdi, kar smo sklepali na podlagi ikonografije. Odkritje in natančne analize vrta bodo zagotovile dragocene informacije tako o botaniki kot o okoljskih pogojih v antičnih Tebah, današnjem Luksorju, pred 4000 leti, je povedal José Manuel Galán.

 

egipt 5

Rekonstrukcija vrta v uporabi. © CSIC Communications

 

Tam vzgojene rastline bi imele simboličen pomen in bi lahko imele vlogo v pogrebnih ritualih. Zato bo ta vrt priskrbel informacije o verskih prepričanjih in praksah, kot tudi o kulturi in družbi v času dvanajste dinastije, ko so Tebe postale prestolnica prvič združenega kraljestva Zgornjega in Spodnjega Egipta. Vemo, da so bila drevesa kot so palma, platana in Persea povezana s pokojnikovo močjo ponovnega vstajenja. Podobno so imele rastline kot so solate, dodatni pomen oz. asociacije s plodnostjo in tako z vrnitvijo v življenje. Sedaj moramo počakati, da vidimo, katere rastline lahko prepoznamo na podlagi semen, ki smo jih zbrali. To je spektakularna in unikatna najdba, ki odpira številne možnosti za raziskave, je še dodal.

 

egipt 6

Rekonstrukcija vrta. © CSIC Communications

 

Pogrebni vrt in rekonstrukcijo si lahko ogledate tudi v  videu->

 

Viri: CSIC in ScienceDaily

 

 

 

Prijava na e-novice


E-mail:

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.