icon facebook  icon twitter  icon google

Gomilo iz starejše železne dobe pri Jalžabetu so oropali neznanci in poškodovali to pomembno arheološko najdišče v bližini Varaždina na Hrvaškem.


Hrvaški mediji poročajo, da so neznanci v zadnjih dneh drzno oropali eno največjih prazgodovinskih gomil v srednji Evropi. V gomilo, ki se nahaja na poljih pri hrvaškem kraju Jalžabet pri Varaždinu, so namreč izkopali večji roparski jašek, s katerim so si pomagali pri ropanju dragocenosti. S tem so močno poškodovali arheološko najdišče in oropali del kulturne dediščine neprecenljive vrednosti.


Čeprav se je v zadnjem času na območju severne Hrvaške razbohotila nelegalna uporaba detektorjev kovin, je po mnenju dr. Saše Kovačevića z Inštituta za arheologijo v Zagrebu za izkop 3 m širokega in 10 m globokega jaška potrebna precej dovršena organizacija. Dr. Kovačević, zgrožen nad dejanjem opozarja, da takšno kriminalno dejanje ni bilo delo amaterjev. Primer sedaj preiskuje tudi policija.

Oropana gomila v Jalžabetu na Hrvaškem1. Foto Varaždinske vijesti


Lokacija je resnično edinstvena, kar kažejo nedavne raziskave. V lanskem letu smo tako začeli z geofizikalnimi prospekcijami, letos pa bomo nadaljevali v še večjem obsegu. Pridobljena sredstva nam omogočajo uporabo sodobne in drage tehnologije. Gre za raziskave monumentalne kulturne krajine iz starejše železne dobe. Ta gomila je le njeno središče, osrednja točka v širši pokrajini, ki pa vključuje tudi naselbino in zelo verjetno tudi grobišče, ki se razteza okoli največje gomile,je povedal dr. Kovačević.


Najdišče Jalžabet z okolico je namreč vključeno v mednarodni projekt Iron-Age-Danube - Monumentalized Early Iron Age landscapes in the Danube river basin, ki ga financira Interreg Transnacionalni program Podonavje 2014-2020. V projektu Iron-Age-Danube sodelujeta tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Oddelek za arheologijo, Filozofske fakultete UL, z najdiščema Dolenjske Toplice in Poštela ter z njuno okolico oz. krajino.

Oropana gomila v Jalžabetu na Hrvaškem2. Foto Varaždinske vijesti


Del omenjenega projekta je tudi arheološki tabor (Iron-Age-Danube Archaeological-Camp Croatia 2017), ki se je z odmevnim odprtjem v Varaždinu začel ravno prejšnji teden. V sklopu tega pa so v prihodnjih tednih oz. do 29. septembra 2017 predvidene tudi arheološke raziskave na najdiščih Jalžabet pri Varaždinu in Kaptol pri Požegi.

Vir: varazdinske-vijesti.hr, vecernji.hr

Koledar dogodkov

Pet Jan 19 @09:15 - 04:00PM
GABROVCEV DAN 2018

Pet Jan 19 @19:00 - 10:00PM
Dr. Ivan Šprajc: Arheološke prigode v deželi Majev

Ned Jan 21 @11:00 - 12:00PM
Preteklost pod mikroskopom, Alenka Miškec - vodeni ogled razstave

Prijava na e-novice


E-mail:

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.