icon facebook  icon twitter  icon google

V zbirki Monografije CPA je izšla tretja knjiga z naslovom »Miren. Grobišče iz obdobja preseljevanja ljudstev«, avtoric Vesne Tratnik in Špele Karo s prispevki Tomaža Fabca, Sabine Kramar, Katje Kavkler, Mateja Dolenca, Petre Leben Seljak in Boruta Toškana.


V Mirnu je bilo leta 2011 izkopano grobišče, kjer so bili pokopani ljudje germanskega porekla, najverjetneje Vzhodni Goti. Podobna grobišča so v Sloveniji in tudi drugod razmeroma redka.

Mirensko grobišče izstopa tako po zanimivih najdbah, kot po načinu raziskav, ki so poleg arheološke interpretacije najdb in grobišča, vključevale naravoslovne analize organskih ostankov, kovinskih predmetov, analize skeletov in živalskih kosti.

Monografija obsega 123 strani in je plod sodelovanja strokovnjakov iz različnih inštitucij. Vsebuje zgodovinski in geografski uvod o Mirnu, predstavitev izkopavanj z bogatimi slikovnimi prilogami, podrobno analizo najdb, rezultate opravljenih naravoslovnih raziskav, zaključek in povzetek v angleškem jeziku ter katalog in risbe vseh odkritih najdb.

 

Publikacijo si lahko ogledate na povezavi->

Prijava na e-novice


E-mail:

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.