icon facebook  icon twitter  icon google

Vabljeni na otvoritev novega dela stalne razstave Narodnega muzeja Slovenije, ki bo v četrtek, 21. decembra 2017, ob 18. uri na Muzejski ulici 1 v Ljubljani.

Železndobne zgodbe stalna razstava NMS


Železnodobne zgodbe s stičišča svetov so časovno umeščene med zgodbe iz starejše prazgodovine in zgodbe iz rimske dobe. Zakaj smo jih ločili od časa kamene, bakrene in bronaste dobe, čeprav v srednjeevropski arheologiji velja, da prazgodovina obsega tudi železno dobo?

Izjemno, obsežno in kakovostno železnodobno arheološko gradivo brez dvoma zasluži posebno obravnavo. Obenem je zgodovina nastajanja železnodobne zbirke v Narodnem muzeju Slovenije, nasledniku Deželnega muzeja za Kranjsko, tesno povezana z obdobjem od druge polovice 19. stoletja do prve svetovne vojne, ko so na ozemlju dežele Kranjske potekala številna arheološka izkopavanja. Že v tistem času je namreč ljubljanskemu muzeju, večkrat v tekmi z mogočnejšimi tujimi ustanovami, uspelo pridobiti gradivo, ki je zdaj jedro ene od najdragocenejših zbirk železne dobe v Evropi.

Zbirka se vse od tedaj dopolnjuje in je vedno znova izziv za kustose, konservatorje, restavratorje, dokumentaliste ter druge muzejske sodelavce, ki skrbijo zanjo, jo poglobljeno preučujejo in razstavljajo izbrane predmete.


Več: NMS

Prijava na e-novice


E-mail:

Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o tem.