U potrazi za arheološkom baštinom obćine Vrsar – projekt ArchaeoCulTour

Vabljeni na gostujoče predavanje dr. Sare Popović (Center za interdisciplinarna arheološka raziskovanja krajine, Univerza Jurja Dobrile, Filozofska fakulteta v Puli) z naslovom U POTRAZI ZA ARHEOLOŠKOM BAŠTINOM OBĆINE VRSAR – projekt ArchaeoCulTour.

Predavanje bo na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, Zavetiška ul. 5, v sredo 28. 11. 2018 ob 11.20 v predavalnici P6 (drugo nadstropje).

V primerjavi z ostalimi deli Istre je prostor občine Vrsar severno od Limskega kanala precej slabše raziskan. Razlog temu je, da je večina približno 40 km2 velikega področja, prekrita s skoraj neprehodnim gozdom. Možnosti za raziskavo tega prostora so se izrazito izboljšale s pridobitvijo LIDAR-skih posnetkov leta 2017. Da bi lahko razumeli in razložili razvoj krajine, pa identificirani gradbeni ostanki zahtevajo poseben način dela pri nadaljnjih raziskavah. Predavanje je zato posvečeno predvsem metodološki problematiki, vse od terenskega preverjanja do računalniško podprte analize posameznih struktur. Med drugim je poudarek na izkopavanju in specifičnem načinu terenskega dokumentiranja rimske centuriacije.

Morda vam bo všeč tudi...