Arheologija na spletu – digitalizirane in e-publikacije

Z zaprtjem knjižnic, knjigarn, muzejskih/razstavnih prostorov in predavalnic smo se v teh spomladanskih tednih letošnjega leta bolje spoznali ali se že dodobra navadili na pridobivanje informacij o arheološki dediščini tudi preko svetovnega spleta. Dandanes si lahko tudi z udobja domačega stola, s pomočjo telefona, tablice ali računalnika na blogih, platformah, socialnih medijih in različnih spletnih straneh ogledamo novosti, ki nam jih prinašajo preučevanja raziskovalk in raziskovalcev v arheologiji, muzeologiji, konservatorstvu…

 

Spoznanja o odkritih najdbah, novih izkopavanjih ali pred desetletji raziskanih najdiščih, novice o novih pristopih in tehnologijah, uporabljenih za preučevanje, dokumentiranje in ohranjanje arheološke dediščine ter teoretiče razmisleke vsako leto prinašajo  Arheo – Glasilo Slovenskega arheološkega društva in knjige povzetkov vsakoletnega strokovnega srečanja Arheologija v letu. O najnovejših raziskavah na področju arheologije, muzeologije in zgodovine se lahko seznanite ob prebiranju objavljenih diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog. Zadnjih nekaj let jih na spletu objavljata tako Univerza v Ljubljani kot Univerza na Primorskem.

 Arheo         Arheologija v letu    RUL – Repozitorij UL  RUP – Repozitorij UP

 

Poleg zaključnih del študentk in študentov so v celoti ali po posameznih prispevkih dostopne tudi publikacije Založbe Univerze na Primorskem in Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Prelistate lahko tudi nekatere revije, ki jih izdajata omenjeni založbi.

Studia Universitatis Hereditati Studia Universitatis Hereditati         Documenta Praehistorica  Documenta Praehistorica

 

Spletno prebiranje publikacij z arheološkimi študijami in drugimi dediščinskimi vsebinami omogočajo tudi različne javne ustanove, kot sta npr. ZRC SAZU in ZVKDS. Zanimivo čtivo na spletu ponujajo tudi društva, kot sta npr. ICOMOS in ICOM ter zavodi, kot je npr. Skupina STIK. Vpogled v knjižno gradivo omogočajo tudi nekateri muzeji. Prelistate lahko poljudne revije, npr. SLO-Slovenski zgodovinski magazin in National Geographic Slovenija ali pa raznovrstne publikacije, ki so nastale v sklopu različnih čezmejnih projektov.

Na spletnih straneh Inštituta za arheologijo ZRC SAZU in Založbe ZRC lahko pobrskate med članki osrednje slovenske arheološke revije Arheološki vestnik , med številnimi izvodi monografij in zbornikov iz zbirke Opera Instituti Archaeologici Sloveniae in zbirke Studia mythologica Slavica – Supplementa ali med publikacijami zbirke E-Monographiae Instituti Archaeologici Sloveniae. Radovednost lahko potešite tudi ob prebiranju monografij, kot je npr. Izgubljena mesta. Arheološka iskanja v deželi Majev.

 

 Arheološki vestnik                              E-Monographiae Instituti Archaeologici Sloveniae
 Opera Instituti Archaeologici Sloveniae   Studia mythologica Slavica – Supplementa

  Izgubljena mesta. Arheološka iskanja v deželi Majev

 

Zavod za varstvo kulturne dediščine v naboru spletno dostopnih publikacij nudi ogled znanstveno-strokovnih revij Varstvo spomenikov in Varstvo spomenikov – poročila. Dostopna je obširna zbirka AAS – Arheologija na avtocestah Slovenije, ki prinaša podatke o številnih arheoloških najdiščih, raziskanih med gradnjo avtocestnega križa v Sloveniji. Najdete lahko publikacije iz zbirke  Monografije CPA ali monografije, kot je npr. Strategija 21, Svet Evrope. Med priljubljenimi publikacijami so tudi knjižice iz zbirke Kulturni in naravni spomeniki Slovenije in vodniki po dediščini iz zbirke Vodniki DEKD – Dnevi Evropske Kulturne Dediščine, v katerih so na poljuden način predstavljene teme, kot so npr. kulturne poti, srednjeveška mesta ali gradovi, utrdbe in mestna obzidja.

 

 AAS – Arheologija na avtocestah Slovenije                  Monografije CPA

 Kulturni in naravni spomeniki Slovenije                       Strategija 21, Svet Evrope

 Varstvo spomenikov – poročila                                       Varstvo spomenikov

 Vodniki DEKD

 

Za približevanje dediščine širši publiki so v sklopu številnih čezmejnih projektov in s finančno pomočjo različnih skladov nastale tudi brezplačne publikacije, kot so  publikacije projektov AS-Arheologija za vse, CAMAA – Center za severnojadransko vojaško arhitekturo, Claustra in Claustra+, Iron-Age-DanubeInterarch-Steiermark, PalaeoDiversiStyria ali PArSJAd  Arheološki parki severnega Jadrana in Rojstvo Evrope, če naštejemo le nekatere.

 AS – Arheologija za vse        CAMAA     Claustra+

Interarch Steiermark, BorderArch Steiermark, PalaeoDiversiStyria

Iron-Age-Danube                PArSJAd                Rojstvo Evrope

 

Pomembna priporočila in listine ter druge teoretične vsebine, ki usmerjajo varovanje, ohranjanje in prezentacijo tako arheološke dediščine kot preostale kulturne dediščine, lahko preberete tudi na spletni strani ICOMOS International Council on Monuments and Sites in Združenja ICOMOS Slovenija ali ICOM International Council of Museums in ICOM Slovenija.

 ICOMOS International     ICOMOS Slovenia

 ICOM International    ICOM Slovenija

 

Številni muzeji omogočajo vedno bolj obširen dostop do hranjenega gradiva tudi preko spleta. Poleg spletno dostopnih razstav ponujajo tudi vpogled v nekatere digitalizirane publikacije. Pogledate lahko med knjižnim gradivom npr. Celjskega muzejaGoriškega muzeja , Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož https://pmpo.si/e-publikacija/ ali e-knjižnimi policami Loškega muzeja Škofja Loka.

 Goriški muzej    Loški muzej      Muzej Celje      PMPO

 

Raznolike arheološke vsebine boste našli tudi v prispevkih poljudnih revij, ki izhajajo večkrat letno. Med temi revijami, ki so namenjene tudi širši javnosti sta tudi SLO − slovenski zgodovinski magazin  in National Geographic.

 SLO – slovenski zgodovinski magazin                                            National Geographic Slovenija

 

Tukaj je le nekaj povezav, kjer lahko dobite knjižno gradivo, ki se v največji meri osredotoča na arheologijo na območju Republike Slovenije, seznam pa se še dopolnjuje. Poleg dediščinskih vsebin pa lahko ogromno raznolikega branja najdete tudi na portalu Digitalne knjižnice Slovenije dLib ali na portalu Kamra – digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin.

 Digitalna knjižnica Slovenije     Kamra

 

Prenekatere založbe, založniki ali založniške hiše po svetu za širok nabor arheološke literature že omogočajo ali pa so za omejen čas v obdobju pandemije COVID-19 ponudile brezplačen, prost dostop oz. »Open Access« . Na voljo je krajši seznam, ki se prav tako dopolnjuje. Za prebiranje publikacij na področju egiptologije pa je na voljo seznam publikacij na Egyptology Forum. Tujo literaturo lahko pridobite tudi na spletni strani project Gutenberg, Open Library in še kje.

American School of Classical Studies at Athens
Archaeopress Publishing
ASOR
Berghahn Journals
Brill
British History Online
Cambridge Archaeological Journal
Deutschen Gesellschaft für Ur- und Frühgeschichte e.V. (DGUF)
Directory of Open Access Journal (DOAJ)
EDP Sciences
Elsevier
EXARC
JSTOR
JSTOR
Oxford University Byzantine Society
Propylaeum eBooks 
Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Mainz (RGZM)
Società Archeologica – European Journal of Post-Classical Archaeologies (PCA)
Society of Biblical Literature
The Royal Society
University of California Press
University of Michigan Press
Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften (ÖAW)

Na spletnih straneh NUK-a  in Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani lahko prebrskate tudi med številnimi drugimi brezplačnimi e-viri, ki jih v času pandemije COVID-19 omogočajo številni založniki in ponudniki elektronskih virov.

Za člane NUK, knjižnic CTK in UL ter študente in osebje UL je z oddaljenim dostopom omogočen tudi testni dostop do številnih vsebin, ki jih nudi The New Pauly Online, pregledate pa lahko tudi mnoge druge vire.

 

Foto na nalovnici: Designed by Freepik.com

Morda vam bo všeč tudi...