EVROPSKI DNEVI ARHEOLOGIJE 2024 Vabljeni na poletni zmenek z arheologijo!

Evropski dnevi arheologije 2023: Rekordna udeležba in vabilo k sodelovanju v letu 2024!

 

Lansko leto so Evropski dnevi arheologije (EDA) 2023 doživeli izjemen odziv. Mnoge raznovrstne in brezplačne atrakcije so pritegnile rekordno število obiskovalcev, med katerimi so bile številne družine in radovedneži vseh starosti.
Tudi letos vas vabimo, da se nam kot organizatorji pridružite že šestič zaporedoma na tem edinstvenem praznovanju arheologije, ki bo potekalo med 14. in 16. junijem 2024. Pripravite svoj poletni zmenek z EDA!

 

 

 

Sodelujte pri odkrivanju čarobnosti arheologije


Leta 2010 je francosko ministrstvo za kulturo Nacionalnemu inštitutu za preventivne arheološke raziskave (INRAP) zaupalo soorganizacijo in promocijo Nacionalnih dnevov arheologije (JNA) v Franciji. Slovenija se je temu evropskemu praznovanju pridružila leta 2019 in takoj postala ena od najuspešnejših organizatoric. Raznoliki in številni dogodki so kljub izzivom privabljali mnoge obiskovalce tudi v vseh naslednjih letih. Naj bo tako tudi letos!

Tridnevni praznik arheologije, ki se vsako leto odvija na začetku poletja, združuje vse, ki jih navdušuje arheologija. Na izviren, zanimiv in razburljiv način ali z metuljčki v trebuhu lahko, tako kot na prvem zmenku, spoznajo tako bogastvo kulturne dediščine kot tudi skrivnosti stroke. V organizaciji raznolikih dejavnosti za obiskovalce sodelujejo arheologi z izkopavanj, raziskovalne institucije, univerze, muzeji, arheološka najdišča in parki, laboratoriji, društva, knjižnice, arhivi ter lokalne skupnosti. Pri širjenju informacij o dogodku sodelujejo pa tako službe za odnose z javnostmi posameznih organizatorjev kot tudi lokalni in nacionalni mediji.

 

Virtualne možnosti za raziskovanje in druženje z arheologijo

Da bi še dodatno oživili vaš dogodek in ozaveščali javnost o arheologiji, vam na uradni francoski spletni strani EAD in drugih promocijskih kanalih ponujamo možnost promocije svojih aktivnosti.
Zlasti mlajša publika vse bolj aktivno uporablja družabna omrežja in internet za spremljanje dogajanj. Da bi sledili temu trendu in se obenem zavarovali pred morebitnimi nevšečnostmi, ki jih lahko povzroči slabo vreme, vam na uradnem francoskem spletnem mestu EDA v razdelku “Spletne vsebine” omogočamo ustvarjanje digitalnih dogodkov, namenjenih izključno EDA! Ti bodo dostopni od 14. do 16. junija 2024 in lahko vključujejo spletna srečanja, konference v živo, spletne seminarje, intervjuje, posnetke arheoloških najdišč ali virtualne oglede.

Uporabite lahko tudi ključnike #EDA2024 #evropskidneviarheologije #EDA #europeanarchaeologydays #europeanarchaeologydays2024 #EAD2024 #Archeorama #JEA2024

Vabimo vas, da pripravite in nam pošljete raznovrstne digitalne prispevke: poročila, videoposnetke, virtualne oglede, 3D-prikaze, igre itd. Vsi ti digitalni dogodki bodo predstavljeni in na vašo željo ostali dostopni tudi na Arheoportalu!

 

Pripravite svoj zmenek z EDA 2024 in skupaj poskrbimo za nepozabno praznovanje arheologije, ki bo navdihnilo in poglobilo ljubezen do arheologije in kulturne dediščine!

 

Vaši dogodki bodo, tako kot vsako leto, objavljeni na spletni strani organizatorja JNA, na spletni strani Arheoportal in na socialnih ter drugih medijih.

Na voljo bo tudi promocijska grafika: plakati 40×60 ali A3 ter logotip v slovenščini, ki jih lahko uporabite na prireditvi in pri pripravi lastne promocije. Predlogo za A5 zloženko (.idml in .indd datoteko) ali A3 plakat (.psd datoteko) pa vam posredujemo tudi preko spletne pošte (info@arheoportal.si).

 

Dogodek lahko prijavite na info@arheoportal.si ali pa se registrirate na https://journees-archeologie.eu/c-2024/lg-en/slovenia/Home in kot organizator sami vnesete potrebne podatke.

Za prijavo dogodka prosimo posredujte:

-2 fotografiji z navedbo avtorice/avtorja in soglasjem za objavo za promocijo dogodka in EDA

-podatke:
..naslov
..vrsta aktivnosti (npr. predavanje, vodstvo, predvajanje filma, okrogla miza, razstava…)
..ključna beseda
..občina in regija
..datum(i) dogodka
.. lokacija (tudi koordinate)
..predvidena publika (splošna javnost, šolarji, otroci, odrasli, družine)
..dostopnost (za invalidske vozičke, za slabovidne, za gluhe, za osebe z motnjami v duševnem razvoju, dogodek z znakovnim jezikom).
Vsi ti podatki so pomembni, zato vas vljudno prosimo, da jih ob prijave dogodka navedete.

Roka za objavo dogodkov sta 30. maj 2024 (za pravočasno posredovanje programa medijem) in 10. junij 2024 (za objavo na spletnih straneh).

Prijave prosim pošljite na info@arheoportal.si. ali pa se registrirate na https://journees-archeologie.eu/c-2024/lg-en/slovenia/Home in kot organizator sami vnesete potrebne podatke.
   

 

 

 

Veselimo se vaših dogodkov!

 

https://journees-archeologie.eu/c-2024/lg-en/slovenia/Home?

 

 


O PETIH EVROPSKIH DNEVIH ARHEOLOGIJE V LETU 2023

Vas zanima, kaj se je dogajalo lansko leto? Oglejte si program iz leta 2023.

 

 


O ČETRTIH EVROPSKIH DNEVIH ARHEOLOGIJE V LETU 2022

Želite obuditi spomin na pretekle dogodke? Tukaj si lahko ogledate program iz leta 2022.


O TRETJIH EVROPSKIH DNEVIH ARHEOLOGIJE V LETU 2021

Želite obuditi spomin na lanskoletne dogodke? Tukaj si lahko ogledate program iz leta 2021.


O DRUGIH EVROPSKIH DNEVIH ARHEOLOGIJE V LETU 2020

Tukaj si lahko ogledate program iz leta 2020.

 

 

 

 


 

O PRVIH EVROPSKIH DNEVIH ARHEOLOGIJE V LETU 2019

Tukaj si lahko ogledate program iz leta 2019.