Evropski dnevi arheologije – EDA 2022 bodo kmalu tu!

Le še nekaj dni nas loči od tretjega konca tedna v juniju, ko gremo na zmenek z EDA 2022! Organizatorji dogodkov, ki jih združujejo letošnji Evropski dnevi arheologije EDA 2022, so ponovno pripravili pester program dogodkov, ki se bodo po vsej Sloveniji odvijali od petka, 17.6. do nedelje 19.6.2022.

V Ilirski Bistrici si oglejte priložnostno razstavo o gradišču Sveta Katarina in odkrijte izpovedno moč lidarskih posnetkov površja ali pa se podajte v Moverno vas na raziskovalni pohod in strokovno vodeno raziskovanje najdišč prve stalne poselitve Bele krajine v mlajši kameni in bakreni dobi.

Morda pa se podate na bolj podrobno spoznavanje mlajše kamene dobe: na predavanje in izkustvene delavnice prav na »Dan Ajdovske jame – 30 let« ter si z otroci tudi ogledate animacijo »Lov za jamskim medvedom« kar na jasi pred Ajdovsko jamo!

Če vas bolj kot jamski medvedi zanimajo mamuti, se v muzeju v Mariboru lahko udeležite muzejnice – muzejske delavnice za otroke in se na zabaven način podučite o življenju v kameni dobi ter o poklicu arheologa.

Kako raziskujejo arheologi po izkopavanjih si lahko ogledate tudi v Arheološkem centru MGML v Ljubljani: spoznajte malokrat videne postopke raziskav kot so primarna obdelava arheološkega gradiva in preventivna konservacija predmetov.

Kako pa so arheološki predmeti, predvsem staroegipčanski, prihajali v zbirke npr. v 19. in 20. stoletju in še mnogo več, pa boste izvedeli na hudomušnem vodstvu po egipčanski zbirki v Narodnem muzeju Slovenije.

Ste morda bolj ljubitelj moderne tehnologije? Odkrijte, kako se lahko s pomočjo virtualne resničnosti in uporabo le VR očal povežete z arheološkimi krajinami regije in Podonavja pred tisočletji. Presenečeni boste, kako s sprehodom po arheološkem parku gomilnega grobišča v Pivoli pri Mariboru spoznate svet železnodobne Štajerske in kako v le nekaj muzejskih sobah v centru Maribora obiščete tisočletja poselitve cele regije!

Morda pa se raje odpravite na Dolenjsko in v Novem mestu slišite zanimive podrobnosti o čudovitem svetu prazgodovinskega stekla ter z vsemi čuti doživite vse vidike železnodobnega življenja, od opazovanja izdelave raznoterih obrtnih izdelkov do aktivnega sodelovanja na kulinaričnih in ustvarjalnih delavnicah za otroke ter odrasle v objemu kulise Praznika situl.  

Lahko pa se v Metliki posvetite samo tkanju in spoznate to izjemno pomembno obrt od prazgodovine naprej in se v tem preizkusite tudi sami ali pa v Škofji Loki ob ogledu razstave okusite tudi rimskodobne dobrote.

Vljudno vabljeni na zmenek ali dva, morda pa kar na cel vikend srečanj z arheologijo tudi letos! Povsod brezplačno in organizirano s pozornostjo do arheološke dediščine in vas  obiskovalcev, zato preverite tudi prošnje za rezervacijo mesta.

 

Program si lahko ogledate TUKAJ 

Morda vam bo všeč tudi...