Z veseljem sporočamo, da letošnji Evropski arheološki dnevi 2020 bodo!

 

 

Za vse navdušence nad arheologijo in za gurmane lokalne zgodovine, za aktivne raziskovalce preteklosti ter za umirjene ogledovalce razstav, tudi letos so tukaj Evropski Dnevi Arheologije EDA 2020!

 

Ob sproščanju ukrepov zaradi pandemije COVID-19 in v želji po prijetnem kulturnem ter izobraževalnem udejstvovanju vam sporočamo, da so v letošnjem letu posamezniki, društva, kulturne ustanove in zavodi za vas pripravili pester program.

Drage obiskovalke in obiskovalci, z vašim sodelovanjem in upoštevanjem navodil organizatorjev ter priporočil pristojnega ministrstva in NIJZ, si lahko skupaj ustvarimo pester, arheološko obarvan konec meseca junija.

Vabljeni k udeležbi katerega od dogodkov, ki bodo potekali med petkom 19. in nedeljo 21. junija 2020 v različnih krajih po Sloveniji.

 

PETEK, 19. JUNIJ 2020

 • ŠKOFJA LOKA

Lubnik – gora velikanov

Loški muzej

Grajska pot 13, 4220 Škofja Loka

17:00

Pripovedovalski dogodek 

Brezplačno   

 

V Okroglem stolpu Loškega muzeja je na ogled razstava Lubnik – gora velikanov, na kateri predstavljamo poselitev gore Lubnik v arheoloških obdobjih in je del skupnega projekta muzejev na Gorenjskem Neverjetne gore.

Poznate legendo o nastanku naše priljubljene vzpetine? Ste si že ogledali razstavo v Okroglem stolpu Loškega muzeja, katere rdeča nit je, poleg resnejših arheoloških dejstev, v stripu upodobljena legenda o bratih velikanih, ki sta »glavna krivca« za nastanek Lubnika?

Vabimo vas na dvorišče Loškega muzeja, kjer vas bomo pocrkljali s kratko pripovedko o bratih velikanih, pripovedovala bo pravljičarka Karla B. Rihtaršič.

In ker so stripovske sličice v Loškem muzeju zaživele ne le na razstavi, temveč tudi na uporabnih muzejskih spominkih, kot so bombažne vrečke, kapucarji in dežniki, vam jih bomo ob tej priložnosti predstavili in ponudili na grajski stojnici.

Na grajskem dvorišču je svežega zraka in prostora več kot dovolj, tako da naj vas ne skrbi, lahko bomo ostali na primerni razdalji.

 

 

 • GRAD KROMBERK 

Dom v prazgodovini

Goriški muzej

Grajska cesta 1, 5000 Nova Gorica

19:30

Predstavitev in razstava

Brezplačno

 

Dom v prazgodovini. Predstavili vam bomo notranjosti hiše v železni dobi, ogledali pa si boste lahko tudi manjšo razstavo. Lepo vabljeni!

 

 • PTUJ

I. mitrej

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Spodnja Hajdina 37a, 2288 Hajdina

17:00 – 19.00

Javno vodstvo

Brezplačno

 

Petoviona sodi med največja središča mitraizma v Evropi. Na Ptuju je bilo doslej odkritih kar pet Mitrovih svetišč. Mitra kot sončni bog bdi nad vesoljskim redom, dnevom in nočjo ter letnimi časi. Rojstvo Mitre, povezano s ponovnim rojstvom sonca, so praznovali v času zimskega solsticija. Povezave med ozvezdji, opisanimi v skrivnostnem kultu Mitre, se odražajo ravno pri zimskih in poletnih solsticijih. Letošnji poletni solsticij bo prav 20. junija.

Ptujski muzej vas vabi na brezplačen ogled dveh mitrejev, svetišč boga Mitre iz 2. in 3. stoletja, kjer vas bo arheologinja Iva Ciglar popeljala skozi življenje Rimljanov v antični Petovioni.

 

 • PLANICA NAD FRAMOM    ODPOVEDANO!!

S Heriterro na EKO IDILI na Pohorju

Turistična in eko kmetija Pri Baronu

Planica 6, 2313 Fram

ODPOVEDANO!!

Arheološko-kulinarični dogodek

 

V prijetnem okolju ekološke turistične kmetije pri Baronu boste lahko ob spremljavi etno-glasbe okusili dediščino kot preplet arheologije, botanike, ekološkega kmetijstva in kulinarike.

Pod okriljem znamke Heriterra so v preteklih letih arheologi, botaniki in specialisti v turizmu ter gostinstvu ustvarili jedi, ki v sebi združujejo razvoj kmetijstva in narave ter prehrane v preteklosti, vse od prazgodovine do srednjega veka. Ob jedeh bodo čutila razvajale tudi dišeče pijače, kulinarični sprehod pa bodo popestrili tudi keramični in kovinski rokodelski izdelki, ki jih je navdahnila arheologija Štajerske.

Sprehodite se z nami skozi tisočletja okusov!

I. del večera (17.00 – 17:30)    Uvod v večer s poznosrednjeveškim eliksirjem za dolgo življenje in ogled ekološke kmetije
II. del večera (17.30 – 18:30)    Predstavitev arheološke dediščine regije, iz katere črpa navdih blagovna znamka HERITERRA (predavanje) in glasbeni program (etno vokalna skupina ZALE)
III. del večera (18.30 – 19:30)    Delavnica priprave prazgodovinskih dobrot – peka kruha iz enozrnice na vročem kamnu in priprava namaza iz divjih rastlin
IV. del večera (19.30 –…)    Degustacijska večerja jedi, ki jih navdihuje arheološka dediščina območja
– Bronastodobna enolončnica s piro in lečo
– Poznosrednjeveška pojedina – v vinu kuhana govedina s suhimi bezgovimi jagodami in divjimi rastlinami, zelenjavna pita
– Dobrote zgodnjega srednjega veka – pirin žepek polnjen z orehi in skuto, omaka iz jagodičevja
– Najstarejša kava – žitna kava z želodom
– Slovanski pridih – lipov čaj
Oranžna ekološka vina (ekološka kmetija Valentan)

Menu na osebo je 30 eur.
Za lažjo organizacijo prosimo za rezervacijo na naslov info@pribaronu.si ali na telefonsko številko 051 317 104.

Za lažjo organizacijo prosimo za rezervacijo na naslov info@pribaronu.si ali na telefonsko številko 051 317 104.

 

 • MARIBOR

Arheološko/lončarsko potovanje v času

– Lončarski Center Bahor

Gosposka 28, 2000 Maribor

17:00

Družabno-izobraževalni dogodek

Brezplačno

 

Novi izzivi, novi začetki! Ob odprtju novega izobraževalnega središča na Gosposki ul. 28 v Mariboru bo Lončarski center Bahor kot član EXARC-a in nosilec blagovne znamke Herittera na prvi dan Evropskih dnevov arheologije 2020 pripravil arheološko / lončarsko potovanje v času. Veliko otvoritev bo spremljal Max Zimani na glinenih inštrumentih in afriških bobnih.

Privoščili vam bomo rimski kruh iz rimskih replik, srednjeveško pivo iz Šaleške pivovarne v replikah srednjeveške Šaleške pivske čaše. Prazgodovinski čaj pa bomo postregli v replikah skodelic iz bronaste dobe s tipičnim presegajočim ročajem.

 • AJDOVSKA JAMA

Skrivnost Ajdovske jame – Jama, od koder izvira vse živo

 Zavod Svibna, Posavski muzej Brežice in Mestni muzej Krško

Brezovska Gora 19, 8273 Leskovec

19:00

Strokovno predavanje

Brezplačno

 

V petek, 19. junija 2020 ob 19. uri vabljeni na predavanje dr. arheoloških znanosti Alje Žorž z naslovom »Skrivnost Ajdovske jame – Jama, od koder izvira vse živo«, ki bo potekalo na jasi pred Ajdovsko jamo.
Ajdovsko jamo so ljudje obiskovali že od 70 000 let pr. n. št. Najrazličnejši raziskovalci so njeno skrivnost poskušali razvozlati od konca 19. stoletja. Ob tokratnem srečanju bo dr. Alja Žorž poskusila pojasniti in oživiti njeno dediščino s pristopom, ki združuje več ved. Skrivnost Ajdovske jame lahko prepoznamo v njenih lastnostih in lastnostih okoliške pokrajine, ki omogočajo, da se v njej odvija nenehen krogotok življenja. Ta predstavlja izmenjavanje smrti in življenja ter plodnih in neplodnih obdobij leta, nenehno rojevanje in preživetje skupnosti. Dr. Alja Žorž bo na modelu razumevanja naravoverske mitične zgodbe, skozi arheološki, antropološki, fenomenološki, etnološki in psihološki vidik, predstavila pomen Ajdovske jame v različnih obdobjih.

Ob predavanju bomo s člani Študijskega krožka Stare pesmi in igre predstavili še stare kresne šege in pesmi.

S seboj prinesite odejo ali drugo sedalo za sedenje na tleh ter kozarec oz. skodelico za napitke. Lahko se nadenete tudi s svetlejša (bela, rumena, sončna ipd. )oblačila, kresni venček ipd…

Vstop prost. Zaradi omejenega števila udeležencev (upoštevanje ukrepov preprečitve ponovnih izbruhov bolezni COVID-19) so predhodne prijave OBVEZNE na svibna1@gmail.com oz. 031 329 625 vsaj do 17. junija 2020.

Podrobnejša navodila za dostop: http://www.ajdovska-jama.si/kako-do-nas/

 

 • PREŠKI VRH, Letni kino na Prežihovi bajti

Šance za zanamce

 – Koroški pokrajinski muzej

Preški vrh 13, 2390 Ravne na Koroškem *

21:00

predstavitev Arheološkega parka Turške šance

Brezplačno

 

Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, je v šol. letu 2019/20 uspešno kandidirala na javnem razpisu Evropskega socialnega sklada preko posredniškega organa RS Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in izvajalca Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS in pridobila Študentski inovativni projekt za družbeno korist – ali krajše projekt ŠIPK z naslovom Arheološki park Turške šance z akronimom »Šance za zanamce«.

Projekt je povezal deset študentov pod vodstvom treh pedagoških mentorjev in dveh strokovnih sodelavk iz lokalnega okolja (9 študentov iz Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo ter eno študentko iz Univerze v Ljubljani, Filozofske fakultete). Tako so zbrani študentje gradbeništva, arhitekture, gospodarskega inženirstva in arheologije, iz prve in druge stopnje študija, kar kaže na izjemno interdisciplinarnost projekta. V projekt sta vključena tudi dva zunanja partnerja in sicer Občina Ravne na Koroškem in Koroški pokrajinski muzej.

V projektu smo raziskali zgodovinske vire o Turških šancah v Podgori pri Kotljah in ugotovili najverjetnejši izgled stražnih stolpov in palisad, ki so bile konec 15. stoletja postavljene za namen obrambe pred Turki. Območje smo posneli z dronom in geodetskimi metodami. Izdelali smo digitalni 3D model celotnega območja, digitalni 3D model stražnega stolpa in maketo stražnega stolpa in terena s 3D tiskalnikom. Na izbrani šanci smo izvedli arheološki testni izkop. Pripravili smo tudi okvirni finančni načrt rekonstrukcije enega od stolpov s potrebnimi statičnimi izračuni.

Z namenom promocije in predstavitve projekta širši lokalni skupnosti, vabljeni v petek, 19. junija 2020 ob 21.00 uri v letni kino na Prežihovi bajti, Preški vrh 13, na predstavitev, kjer bosta dr. Rok Kamnik in Saša Djura Jelenko v imenu vseh sodelujočih v okviru Evropskih dnevov arheologije EAD 2020 predstavila projekt ŠIPK Šance za zanamce.

* V primeru dežja bo predavanje potekalo Na gradu 2, 2390 Ravne na Koroškem!

 

 • SPLETNI IZZIV

Arheološka dediščina na družbenih omrežjih ”arheološki izziv”

Študentsko Arheološko Društvo

Socialni mediji

petek, 01:00 – nedelja, 23:59

Spletni izziv

Brezplačno

 

Promocija arheološke dediščine preko družabnih omrežij.

Objavljanje arheoloških najdišč in zanimivosti za širšo javnost na družbenih omrežjih.

Študentsko arheološko društvo vabi arheologe in študente arheologije k ”arheološkemu izzivu” oz. k objavljanju arheoloških najdišč ali zanimivosti, vezanih na arheologijo. Izziv poteka tako: v času trajanja Evropskih arheoloških dni naj vsak objavlja poljubno število arheoloških najdišč ali zanimivosti (najmanj tri – zaželena je vsaj ena objava na dan) in pri tem ”nominira” svoje kolege za sodelovanje pri izzivu. Zaželena je tudi nominacija kolegov iz tujine, s čimer se bo izziv z nekaj sreče razširil po vsej Evropi.

Kontakt: studentsko.arheolosko.drustvo@gmail.com ali www.strgalka.si.

 

SOBOTA, 20. JUNIJ 2020

 • ŠKOCJAN PRI DIVAČI, ŠKOCJANSKE JAME

   

  Jame – preprosta zavetišča? Spoznavanje pomena arheoloških jamskih najdišč Škocjana

  – Park Škocjanske jame  

  Matavun 12, 6215 Divača

   

  09:00 – 12.00

  Javno vodstvo

  Brezplačno

   

  Potek poti: Informacijski center parka Škocjanske jame – razgledišče – Tominčeva jama v Veliki dolini – Škocjan – arheološka muzejska zbirka – informacijski center parka.

  Dolžina poti: 2 km

  Škocjan s ponorom Reke v podzemlje ter slikovitimi udornimi dolinami že od nekdaj predstavlja pomemben prostor srečanj. Tokrat se bomo srečali na vodenem sprehodu, tekom katerega bomo spoznavali pomen tega prostora, kot se nam kaže skozi arheološka najdišča.

  Dobili se bomo na informacijskem centru parka Škocjanske jame. Od tam se bomo odpravili do Štefanjinega razgledišča, kjer se odpira razgled preko udornih dolin z Reko vse do Vremščice. Nadaljevali bomo s spustom v Veliko dolino. Na poti bomo videli vhode v manjše jame, iz katerih so znane posamične arheološke najdbe. So bila to priročna zavetišča za mimoidoče skupine, sezonska bivališča ali obredni prostori? Ustavili se bomo pri arheološkem najdišču Tominčeva jama, ki se nahaja v neposredni bližini vhoda Reke v podzemlje. Skušali bomo razumeti kakšen pomen so imele jame v preteklosti in kako jih razumemo danes.

  Iz Velike doline se bomo popeljali z vzpenjačo, nato pa peš nadaljevali še do samega prazgodovinskega gradišča, ki leži na mestu današnje vasi Škocjan. Sredi gradišča se odpira brezno Okroglica, ob kateri se bomo spomnili lokalnih zgodb t.i. škocjanskih kaplancev. Sprehod bomo zaključili z ogledom muzejske zbirke, v kateri bomo zgodbo škocjanskega prostora spoznali še skozi arheološke najdbe.

  Potrebna je terenska obleka in obutev ter zaščitna maska.

  Za lažjo organizacijo prosim sporočite svojo udeležbo na elektronski naslov: spela.prunk@psj-gov.si .

  Zaradi preprečevanja širjenja korona virusa je potrebno imeti s seboj zaščitno masko, ki jo bomo rabili v prostorih muzejske zbirke.

 • PTUJ

III. mitrej

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

K Mitreju 5,  2250 Ptuj

10:00 – 12.00

Javno vodstvo

Brezplačno

 

Petoviona sodi med največja središča mitraizma v Evropi. Na Ptuju je bilo doslej odkritih kar pet Mitrovih svetišč. Mitra kot sončni bog bdi nad vesoljskim redom, dnevom in nočjo ter letnimi časi. Rojstvo Mitre, povezano s ponovnim rojstvom sonca, so praznovali v času zimskega solsticija. Povezave med ozvezdji, opisanimi v skrivnostnem kultu Mitre, se odražajo ravno pri zimskih in poletnih solsticijah. Letošnji poletni solsticij bo prav 20. junija.

Ptujski muzej vas vabi na brezplačni ogled dveh mitrejev, svetišč boga Mitre iz 2. in 3. stoletja, kjer vas bo arheologinja Iva Ciglar popeljala skozi življenje Rimljanov v antični Petovioni.

 

 • LJUBLJANA

Arheološki park Emonska hiša

Muzej in galerije mesta Ljubljane

Mirje 4, 1000 Ljubljana

10:00 – 20:00

Krožna arheološka pot

Brezplačno

 

EMONA. Po rimski Ljubljani. Krožna arheološka pot po središču Ljubljane.

Podajte se na pot po 2000 let stari dediščini Emone. Odkrijte starodavne mestne skrivnosti na krožni poti po rimski Ljubljani. Obiščite Emono v treh arheoloških parkih: Emonska hiša, Zgodnjekrščansko središče in Rimski zid ter na drugih prepoznavnih točkah antičnih spomenikov v Ljubljani, ki so povezani v dvokilometrsko krožno pot.

 • LJUBLJANA

Arheološki park Zgodnjekrščansko središče

Muzej in galerije mesta Ljubljane

Erjavčeva cesta 15, 1000 Ljubljana

10:00 – 22:00

Krožna arheološka pot po središču Ljubljane

Igrano vodstvo za družine

Brezplačno

 

10:00 – 22:00

EMONA. Po rimski Ljubljani, krožna arheološka pot po centru Ljubljane

Podajte se na pot po 2000 let stari dediščini Emone. Odkrijte starodavne mestne skrivnosti na krožni poti po rimski Ljubljani. Obiščite Emono v treh arheoloških parkih: Emonska hiša, Zgodnjekrščansko središče in Rimski zid ter na drugih prepoznavnih točkah antičnih spomenikov v Ljubljani, ki so povezavi v dvokilometrsko krožno pot.

18:00

RIMLJANI V LJUBLJANI, Igrano vodstvo za družine

Drage družine! Obiščite arheološki park Zgodnjekrščansko središče in stopite z nami 2000 let v preteklost. Spoznajte rimskega učitelja, legionarja, matrono in duhovnika ter med ruševinami antične predhodnice Ljubljane izbrskajte zgodbe starodavnega mesta Emone.

21:00

RIMLJANI V LJUBLJANI, Igrano vodstvo

Obiščite arheološki park Zgodnjekrščansko središče in stopite z nami 2000 let v preteklost. Pridružite se Rimljanom in Rimljankam ter med ruševinami antične predhodnice Ljubljane izbrskajte zgodbe starodavnega mesta Emone.

 

 

 • AJDNA NAD POTOKI          !!! Zaradi slabega vremena odpade !!!

Najdišče v poznoantičnem dogajanju

Moste, 4272 Žirovnica

11:00

Javno vodstvo

Brezplačno

 

Vodenje po arheološkem poznoantičnem najdišču Ajdna nad Potoki: Predstavitev najdišča v poznoantičnem dogajanju.

Srečali se bomo pri cerkvi, ki je pokrita. Ker pot do vrha tudi preko nekaj jeklenic, dogodek v primeru dežja odpade.

Ajdna nad Potoki je arheološko najdišče v Karavankah, postavljeno na 1046 m n.m. Bila je večkrat poseljena in ponovno opuščena. V nemirnem in nevarnem poznoantičnem času se je prebivalstvo umikalo iz nižjih na višje ležeče točke, kjer se je v zavetju cerkva nadaljevalo novo življenje. Iz tega časa so ohranjene stavbe, med katerimi je dominirala cerkev, hiše so bile enoprostorne ali dolge, predeljene v več prostorov. Najdbe pričajo o intenzivnem življenju od 4. do konca 6. stoletja, iz 9. stoletja izhajajo posamezne najdbe frankovske in slovanske vojaške opreme.

Predavateljici bosta Barbara Hofman, univ. dipl. arheologinja in ddr. Verena Perko.

!! Vodstvo bo organizirano v primeru suhega vremena in varnega dostopa!

 !!! Zaradi slabega vremena odpade !!!

 

 

 • KAMNIK

Antika skozi vsa čutila

Medobčinski muzej Kamnik

Muzejska pot 3, 1241 Kamnik

18:00 – 22:30

Javno vodstvo

Delavnice

Koncert

Brezplačno

 

18.00-18.45

JAVNO VODSTVO po občasni razstavi

Iskanje Izgubljene rimske poštne postaje z arheologinjo Janjo Železnikar.

18.45-20.30

DELAVNICA Okusi rimske kuhinje

Polona Janežič bo odkrivala skrivnosti rimske kuhinje, predjedi, glavnih jedi in sladic. Kdo je kaj jedel, koliko in kdaj? Kakšne začimbe, meso, priloge, sadje in zelenjavo so uporabljali? Pomagali boste pri pripravi nekaj preprostih jedi. Sledila bo pokušina rimskih jedi.

20:30-21:30

DELAVNICA Rimska modna revija

Naši modeli bodo predstavili nekaj oblačil različnih družbenih slojev. Pavla Peterle Udovič bo razložila pravila oblačenja v rimskem svetu. Na modni reviji bodo manekeni tudi otroci, ki se bodo želeli obleči v rimska oblačila.

21:30-22:30

DELAVNICA IN KONCERT Antična glasbila in glasba

Na blagozvočne inštrumente (aulus, chitara, cornu, … ) bosta zaigrala Matej Prevc in Gašper Kvartič. Vmes pa bosta recitirala v grškem in latinskem jeziku.

 • PTUJ

Osrčje Petovione / Ptuj v rimski dobi

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

spletni kanal YouTube

20:00

Vodenje po razstavi

Brezplačno

 

Vabljeni na spletni vodeni ogled razstave OSRČJE PETOVIONE / PTUJ V RIMSKI DOBI, ki bo potekal preko posnetka na YouTube kanalu PMPO (https://www.youtube.com/channel/UCaliiqyb4uUgm2vbpsp3fkw/featured).

 • NOVO MESTO

Žele(z)na dama. Kneginja s Kapiteljske njive

– Dolenjski muzej Novo mesto

Muzejska ulica 7, 8000 Novo mesto

22:00

Vodenje po razstavi

Brezplačno

Vodeni ogled občasne razstave Žele(z)na dama. Kneginja s Kapiteljske njive.Po razstavi, ki je postavljena v Knezovi sobi v Dolenjskem muzeju Novo mesto vas bo vodila kustosinja Petra Stipančič.

 

NEDELJA, 21. JUNIJ 2020

 

 • BELO PRI MEDVODAH

Prazgodovinska gradišča v Polhograjskem hribovju  – mag. Barbara Hofman

Domačija Pr’ Lenart na Belem pri Katarini

Belo 1, 1215 Medvode

19:00

Javno predavanje

Brezplačno

 

Kakšna je bila poselitev Polhograjskega hribovja v prazgodovini? Kaj nam odkrivajo arheološke najdbe in kaj lahko razberemo iz topografije in pisnih arheoloških virov? Vabljeni na predstavitev arheoloških najdišč med Sorškim poljem in Ljubljanskim barjem, kamor vas bo popeljala mag. Barbara Hofman.

Javno predstavitev za širšo javnost organizira Domačija Pr’ Lenart, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena. Z različnimi dejavnostmi odpirajo vrata domačije in nagovarjajo lokalno skupnost.

* V primeru slabega vremena bo dogodek odpovedan.

 

O Evropskih dnevih arheologije

Že leta 2010 je francosko Ministrstvo za kulturo Nacionalnemu inštitutu za preventivne arheološke raziskave (Institut National de Recherches Archéologiques Préventives oz. INRAP) zaupalo so-organizacijo in promocijo Nacionalnih dnevov arheologije (Journées Nationales de l’Archéologie oz. JNA).
Tridnevni praznik arheologije, ki vsako leto poteka na začetku poletja, združuje vse, ki se ukvarjajo z arheologijo in približujejo javnosti tako zaklade kulturne dediščine kot tudi skrivnosti stroke. Izvajalci arheoloških izkopavanj, raziskovalne organizacije, univerze, muzeji in arheološka najdišča ali parki, laboratoriji, združenja, arhivi in lokalne oblasti se združijo v želji po organizaciji raznolikih dejavnosti za obiskovalce. Pri obveščanju javnosti sodelujejo tako različne Službe za odnose z javnostmi posameznih organizatorjev kot lokalni in nacionalni mediji.
V letu 2019 je želja po praznovanju arheologije prerasla državne meje in v lanskem letu se je Franciji prvič pridružilo še 16 evropskih držav. Med najbolj uspešnimi je bila po zaslugi vseh lanskoletnih organizatorjev dogodkov in aktivnosti ter neutrudnih obiskovalcev prav Slovenija!

O Evropskih dnevih arheologije v Sloveniji

V letu 2019 je 16 sodelujočih organizatorjev (Dolenjski muzej, Goriški muzej, Inštitut in Oddelek za arheologijo in dediščino UP FHŠ -Simonov zaliv, Knjižnica Makse Samsa, Koroški pokrajinski muzej, Loški muzej Škofja Loka, Medobčinski muzej Kamnik, Mestni muzej Ljubljana, Mestni muzej Krško, Posavski muzej Brežice, Oddelek za arheologijo Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Tolminski muzej, Zavod Krasen Kras, Zavod Svibna, ZVKDS Center za preventivno arheologijo) ob krovni organizaciji, ki je potekala preko Arheoportala, Slovenskega arheološkega društva in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, med 14. in 16. junijem pripravilo 35 brezplačnih dogodkov, ki se jih je udeležilo preko 1.336 obiskovalcev.
Tudi zaradi tega je krovni organizator INRAP prepoznal praznovanje Evropskih dnevov arheologije 2019 v Sloveniji kot primer dobre prakse in ga na mednarodnem srečanju v Parizu decembra 2019 postavil ob bok najboljšim v Evropi.
V letu 2020 je preštevilne načrte preprečila pandemija COVID-19, med katerimi tudi doživetja arheologije, dediščine in kulture niso izjema. Praznovanje arheologije je, tako kot številne aktivnosti po svetu, poiskalo podporo in priložnosti v digitalnem svetu ter razširilo možnosti sodelovanja preko svetovnega spleta. Zato je letos v evropskem merilu več pozornosti namenjene dogodkom, dostopnim preko spleta. Tako se lahko s pomočjo ključnika #Archeorama in spletne strani https://journees-archeologie.fr/ udeležite spletnih iger ter vodenj ali predavanj v živo, si ogledate videe, podkaste ali dokumentarne filme in zbirke, ki jih pripravljajo tudi druge evropske države.