EXARC konferenca eksperimentalne arheologije – sodelovanje Lončarskega Centra Bahor

Od ponedeljka, 29.3. do četrtka, 1.4.2021, poteka 4-dnevna dvanajsta EAC Mednarodna konferenca eksperimentalne arheologije!

Povezava na program in spletno stran EAC12       https://exarc.net/meetings/eac12

V letošnjem letu sodelujeta tudi Igor Bahor in Milko Novič iz  Lončarskega centra Bahor.

Vsak tip keramike ima tako zaradi posamezne uporabljene gline, njenega oblikovanja kot tudi tehnološkega postopka, svoj čar. Vendar je bilo moje navdušenje ob prvem srečanju s rimsko Terro sigillato še posebej veliko. Zdi se mi neverjetno, kako so lahko mojstri v antiki posedovali tako znanje, da so pripravili ta fini koloidni premaz. Kako je lahko tako znanje utonilo v pozabo, tako da brez dodane kemije danes ne znamo poustvariti te mojstrovine. Toda ali res ne znamo?

Ker mi to vprašanje ni dalo miru, sem se odločil, da preizkusim ali lahko rešim uganko kako pripraviti Terro sigillato brez uporabe kemijskih deflukulantov, ki v antiki Rimljanom niso bili poznani oziroma dostopni.

V reševanje izziva sva se podala skupaj s kolegom kemikom dr. Milkom Novičem.  V prvem delu eksperimenta sva postavila več hipotez. Preizkusila, analizirala in ovrednotila sva več kot 200 testov. Nikoli si ne bi mislil, da bova po šestih mesecih še vedno v slepi ulici. Vse delo in vsi poizkusi so razodeli le spoznanje, da iskanje deflukulanta morda ne bo pripeljalo do iskanega rezultata.

Kljub razočaranju, pa je bilo nedopustno, da bi se na tem mestu stvar zaključila, Sledili so ponovni eksperimeti, nove kombinacije sestavin in razmerij, analize ter primerjave med njimi. Ko sem že mislil, da sem izčrpal vse možnosti, se mi je po nešteto urah preživetih v delavnici utrnila misel. Kaj pa, če je ključ do rešitve namesto v sledenju kemijskim analizam potrebno poiskati v fizikalnih zakonitostih?

Na tem mestu lahko s ponosom povem, da mi je uspelo  izdelati fini koloidni glineni premaz, tako imenovano Terro sigillato, samo z uporabo gline in vode. Skrivnost, ki sem jo razvozlal, je zgolj v postopku priprave!

Še vedno sicer ostaja odprto vprašanje. Ali so Terro Sigillato pripravljali na tak način tudi lončarji v rimskih lončarskih obratih? Izdelal sem metodo in dognal praktični postopek izdelave. S tem znanjem in izkušnjo, prepoznavam tudi obliko posod, ki bi lahko ustrezale produkciji Siggilate v antiki. Upam, da se mi kdaj ponudi priložnost, da moja dognanja v sodelovanju z arheologi udejanjim v eksperimentu.

 

V predstavitvi z naslovom “Wood Ash, Olla & Egg: Chemistry Between Pottery and Science”, ki jo bom prikazal na EXARC-ovi konferenci dne 29.3.2021, bom na kratko predstavil potek raziskave in objavil dosežke. Vabljeni, da se mi pridružite na konferenci in kasneje v diskusiji.

Za udeležbo na konferenci se je potrebno registrirati,   https://exarc.net/meetings/eac12 , prav tako je potrebna registracija za udeležbo na diskusiji  https://exarc.net/meetings/eac12/registration .

 

Vabim vas da si predstavitev ogledate in se veselim diskusije ki sledi prezentaciji.

 

 

Igor Bahor

 

Vsa predavanja si lahko ogledate tudi preko YouTube kanala in Discorda

Click here for our YouTube Channel

Click here for the EXARC YouTube Channel

Playlist running now: https://www.youtube.com/playlist?list=PLqW…
Q&A session running now: https://www.youtube.com/watch?v=u54D…

Click here for our Discord Server

Click here for the EXARC Discord Server

https://discord.gg/MJTUwc8

Problems? Email: info@exarc.net

border

 

Morda vam bo všeč tudi...