Jubilejna številka revije Arheo

Izšla je jubilejna, že 40. številka Arhea

Jubilejna, 40. številka revije Arheo predstavlja izjemno bogastvo arheoloških spoznanj in raziskav, ki segajo od podvodne kulturne dediščine do analiz izotopov v skeletnih tkivih.
Andrej Gaspari osvetljuje sodobne načine predstavitve in popularizacije podvodne kulturne dediščine, s poudarkom na arheoloških najdiščih med Koprom in Izolo.

Raziskave skeletnih tkiv v arheologiji postajajo vse pomembnejše, o čemer govorijo avtorji članka Tamara Leskovar, Marta Hlad, Chrisophe Snoeck, Carina Gerritzen in Matija Črešnar, ki se osredotočajo na uporabo analiz izotopov. Metka Štrajhar, Martin Horvat in Matija Skrt predstavljajo delo Arheološkega centra Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter njihov pristop k trajnemu hranjenju in upravljanju arhivov arheoloških najdišč. Človeški posmrtni ostanki v arheologiji in muzeologiji so tema prispevkov Tamare Leskovar, Uroša Koširja, Jake Bizjaka, Mihela Kajzerja, Tine Britovšek, Helene Rismondo in Verene Perko.
Poleg tega revija zajema poročila o dogodkih, kot je 29. srečanje Evropske zveze arheologov, pogovor z nagrajencem za življenjsko delo prof. dr. Andrejem Pleterskim ter spomine na Mirana Eriča. V zaključku pa so predstavljene nagrade in priznanja Slovenskega arheološkega društva za leto 2022, ki dopolnjujejo celotno sliko dogajanja na arheološkem področju.

Jubilejna 40. številka revije Arheo z raznoliko vsebino in poglobljenimi prispevki ponuja vpogled v številna področja arheološkega raziskovanja ter odraža trajno predanost razumevanju in ohranjanju kulturne dediščine.

Vabljeni k branju na povezavi!

 

Arheo40

 

Morda vam bo všeč tudi...