Predstavitev Zavoda Krasen Kras in prazgodovinskega gradišča Debela griža pri Volčjem Gradu

Narodni muzej Slovenije in Zavod Krasen Kras vas v sredo, 14. novembra 2018, ob 18. uri vljudno vabita na predstavitev Zavoda Krasen Kras in prazgodovinskega gradišča Debela griža pri Volčjem Gradu.

Debela griža je eno najlepše ohranjenih nižinskih gradišč med Panonsko nižino in Jadranskim morjem. Ni še bilo sistematično raziskano, zato je Goran Živec leta 2014 ustanovil zasebni nepridobitni zavod Krasen Kras, ki se ukvarja z njegovo zaščito, raziskovanjem in promocijo.

Namen raziskav je natančneje opredeliti strukturo mogočnih suhih zidov in starost gradišča ter prispevati k poznavanju načina življenja na njem. Debela griža naj bi sčasoma postala model, kako zaščititi in predstaviti tudi druga bližnja gradišča na Krasu.

Na predstavitvi Zavoda Krasen Kras, prazgodovinskega gradišča Debela griža in rezultatov neinvazivnih arheoloških raziskav, opravljenih na območju gradišča poleti 2018, si bomo ogledali tudi 10-minutni film o odstranjevanju vegetacije na gradišču. Predstavljen bo tudi zbornik Gradišča v zahodni in osrednji Sloveniji (ur. Dejan Vončina), ki ga je izdal in založil Zavod Krasen Kras. Bogato ilustrirana knjiga bo naprodaj po ceni 20 €.

Sodelujeta doc. dr. Branko Mušič, GEARH d.o.o., in Dejan Vončina, Zavod Krasen Kras.

Predstavitev bo v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski ulici 1.

Brezplačno.

 

Morda vam bo všeč tudi...